Kartongstips från proffsen

De bästa kartongerna är de som har handtag, dubbla bottnar och är stapelbara, säger flyttexperterna.

Följ proffsens goda råd och snåla inte på kartongkvalitén genom att använda banankartonger, sopsäckar och papperskassar. Det lönar sig helt enkelt inte. Varför? Jo, för att:

  • De olika förpackningarnas format är knöliga att stuva i en flyttbil eftersom man vill kunna utnyttja utrymmet effektivt.
  • Dåliga kartonger håller inte formen utan kollapsar när de staplas på varandra på grund av att de saknar stadga.
  • Saker går sönder.

Du behöver x flyttkartonger

Hur många kartonger du behöver beror förstås på hur mycket saker du har och vill ta med dig. En flyttfarbror sa en gång att det går åt en flyttkartong per kvadratmeter boyta och det kan vara en bra fingervisning.

Och: utgå från att det går åt fler kartonger än du tror.

Packa smart

Packa kartongerna halvfullt annars blir det för tungt att bära. Du kanske tycker att det låter slösaktigt, men tvärtom är det mkt smart eftersom du fyller andra halvan med luftiga saker som täcken och lampskärmar.

Tunga saker som böcker packas med fördel i små kartonger.

Stapla fiffigt

Stapla kartongerna utmed väggarna i bostaden innan flytten och skriv innhållet på sidorna av kartongen så att du kan läsa texten från sidan. När det är dags att frakta kartongerna till flyttbilen ställ den lättaste underst och den tyngsta överst på kärran eftersom det då blir effektivast när de ska lyftas in i flyttbilen.

Hyr eller låna kartonger

Man kan hyra kartonger av flyttföretaget och om man anlitar en flyttfirma att även packa sakerna ingår oftast kartonger i priset. 

Cirkapris för att köpa 10 st bra flyttkartonger är 350 kr

 

Ta tillfället i akt och gör dig av med prylar du varken använder eller gillar.  Läs exempelvis Grundinställningen och Bråte vs. favoriter.