Volym-principen när sakerna tar över

Upplever du att du har för lite utrymme för alla dina saker?

En klassiker är att köpa snygga korgar och förvaringslådor som snabbt fylls med bråte du varken använder eller gillar. Vips, är det där luftiga utrymmet du nyss hade borta. Lugn, volymprincipen kan hjälpa dig. Du kommer att spara pengar eftersom du inte köper ytterligare förvaring och du kan ägna din tid åt något annat än att fundera på vad du har i de där översvämmade korgarna. 

  • Är det rimligt att fylla halva garaget med saker du använder vart tredje år?
  • Är det befogat att spara tre säckar av barnens småbarnskläder och lika många säckar med barnleksaker?
  • Är det förnuftigt att låta flera kvadratmeter av bostaden tas upp av gamla lakan, handdukar och kuddar trots att du faktiskt inte planerar att använda dem det närmaste året?

Gör så här

Innan du börjar rensa bestämmer du dig för hur mycket livsutrymme som ska upptas av förvaring av prylar du sällan eller aldrig använder. Exempelvis kan du besluta dig för att det är rimligt att ha 1 kartong med barnens minnessaker, 1 kartong med ärvda textilier och 1 kartong med släktföremål.
Allt annat därutöver är helt enkelt för mycket prylar.

Den här metoden hjälper dig att ta de beslut som kan vara svåra att ta när man drunknar i minnen för då kan det svårt att avgöra dess egentliga affektionsvärde. Tanken  “Det kan vara bra att ha” kan lura dig att återigen behålla mer saker än du faktiskt vill ha i din närhet. 

Dyrt och ökad stress

Forskning vid University och Los Angeles 2012 visade att hantera antalet föremål i hemmet ökat stresshormon hos familjemedlemmarna i de studerade medelklassfamiljerna. Studien visade även att kostsamma renoveringar och utbyggnader av bostaden innebar att mer utrymme används till förvaring av saker.

Källa: Trouble in paradise: UCLA book enumerates challenges faced by middle-class L.A. families

Läs även inlägget om hemmarensarens 4 principer >