Orealistisk eller observant?

Förra veckan hjälpte jag en familj i Uppsala att planera sitt hem och det slog mig att de tror att de har en annan livsstil än vad de faktiskt har. En missuppfattning som kan bli både kostsamt och ge dåligt samvete.

Pysselplats för hela familjen

Familjen flyttade nyligen till en ny lägenhet där de två döttrarna i tidiga tonåren för första gången fick egna stora rum som de själva fick inreda vilket de nu är mkt stolta över.

I den förra bostaden upplevde föräldrarna att det saknades en yta där de kunde lämna pysselprojekt framme en tid utan att behöva städa bort det, så nu vill de få utrymme för det, gärna ett stort bord i vardagsrummet, en allaktivitetsplats där alla får plats och kan bygga, klistra och rita. Kruxet är att tanken om allaktivitetsplatsen för hela familjen troligtvis inte är aktuell längre.

Egna rum och olika livssstilar

Ett av skälen till att aktivitetsytan troligtvis är överflödig är att barnen äntligen har fått egna rum och där de numera vistas större delen av hemmatiden. I sina rum har de gott om plats för att låta pyssel och pussel stå framme en längre tid.

Jag har även träffat en familj som bor i Roslagen. I deras nya hus valde de att viga ett helt rum åt hantverkande för hela familjen medan de låter barnen dela sovrum med varandra.

Dessa familjer är olika. I Roslagsfamiljen förra bostad stod alla i köket varje vecka och blaskade med färgburkar, lera och penslar. I Uppsalafamiljen hände det någon gång i månaden att en förälder och ett av barnen byggde ett kartonghus eller lade tidskrävande pussel tillsammans.

Underlätta och uppmuntra

Det gäller att skapa en plats som  underlättar ett intresse istället för att ta ett utrymme i anspråk utifrån fel antaganden. En lustfylld och lättillgänglig plats istället för en del av hemmet som ger dåligt samvete för att det står oanvänt.

Observera, analysera och testa

Även de som pysslar sporadiskt vill ha lämpligt utrymme för aktiviteter och hemligheten är då att observera sitt reella beteende och därefter agera. Kanske använder  barnen redan en plats i hallen där de bygger med lego?  En idé kan då vara att montera en legovägg (se inspiration nedan). Det kan också vara så att köket är det bästa platsen för att måla, inte minst för att det är nära till rinnande vatten.

Det är smart att observera och analysera det beteende man faktiskt har och utgå ifrån den kunskapen när man undersöker möjliga och realistiskt lösningar för sitt hem, annars är det lätt att man utformar något som bygger på en fantasi om vad man hoppas att man vore.

 

monterad_a
Montera ett utfällbart bord på väggen.
hylla_a
Man kan använda outnyttjat väggutrymmet för målning och för att visa upp modelleragubbar.
vagn_a
En vagn med konstnärsmaterial kan med lätthet flytts till lämplig plats för skapande
montera_1
Under köksskåpen kan man förvara material och på väggen kan man montera papper att ha nära till hands.