Det sköna köket med saker du faktiskt använder

En designkollega gjorde ett projekt om köksmaskiner och granskade under ett par veckor hur kockar arbetade, hur flerbarnsfamiljer agerade och vilka typer av maskiner som underlättade deras arbete. De frågade sig även vilka verktyg som var oumbärliga och kom fram till en enda sak: kniven.

Köksmaskin
Hur många av dina köksmaskiner har du använt den senaste månaden? Glassmaskinen, bakmaskinen, jospressen, brödrosten eller kaffebryggaren? Fundera på vad du hade gjort om du inte haft den, hur hade du löst situationen då?

Plastbyttor
Hur många plastburkar behöver du varje vecka? Ta bort hälften omedelbart och se om du kommer att sakna dem.

Kokböcker
De flesta av oss använder numera digitala kokböcker och tips från sociala medier när vi inspireras till matlagning. Så gör dig av med kokböcker du inte använt de senaste två månaderna.

Dubletter
Vid det här laget har du nog hajat vad jag kommer att säga om att ha dubbelt av något: Gör dig av med den överflödiga! Så enkelt är det för när behöver du två vinöppnare? Hur många gånger per år ångrar du att du inte har ytterligare en slickepott?

Oköksigt
Det finns prylar som inte hör hemma i köket, eller hur? Exempelvis Batterier och gummisnoddar, pennor… Låt var sak ha sin plats.

Skålar
Jag skulle gissa att du kan tänkas behöva tre skålar av varierande storlek, that’s it. Härmed utmanar jag dig att ta ut alla skålar och räkna hur många du har och ärligen fundera på vilket datum det kommande tre månaderna då du kommer att använda var och en av dem.

Ungsformar
Paj, lasagne, äppelkaka, moussaka, focaccia, gratäng – lagar du dessa maträtter samtidigt?  Bhöver de verkligen en ungnsform för varje maträtt? Ge bort de du inte behöver.