Bråte vs. favoriter

Har du prylar som du får dåligt samvete av att titta på? Pappershögar som du ska ta hand om? Vet du inte riktigt hur du ska gå till väga för att få ordning på alla saker? Var lugn. Här är tipsen som förändrar ditt liv och ditt sätt att se på prylar.

Hemmarensarens 4 principer

Att kunna föreställa sig det som ännu inte existerar är en viktig tillgång för hemmarensningen. Som ett stöd för  prioriteringarna finns dessa fyra enkla principer: Närdå?, Volym, Bara bäst och Leta på EN plats.

Närdå?

När använde du saken senast? Var det fem år sedan, förra månaden eller har du glömt bort att
du hade den? Tänker du ”den är bra att ha”? Ja, då kan du låta någon annan människa låna den tills du behöver den eller sälj den och köp/hyr en ny när du väl behöver den. Åren går och produktutvecklingen går fort. När du väl behöver den där prylen kan du med säkerhet hitta en som är säkrare, snyggare och mer praktisk. Om du använder den stora termosen en gång i kvartalet ska den magasinerad och tas fram när den verkligen ska användas istället för att ta värdefull plats i köksskåpen. Saker du använder varje dag ska vara lättillgängliga och överskådliga.

Volym

Utgå från hur du vill att ditt hem ska fungera. Vill du köpa ännu en bokhylla för alla böcker (som du redan läst) eller kan du tänka dig att gå till ett antikvariat med dem och låta någon annan få nöjet att läsa dem? 
Fundera på hur många ”minneslådor” och ”minnespärmar” det är förnuftigt att spara på. Speciellt om du inte tittar och njuter av dina minnessaker varje år.

Innan man börjar rensa bestämmer man mig för hur mycket plats något får ta. Det innebär att man tar de övergripande besluten i rätt tid. ” Jag tänker ha en bokhylla med böcker, ett hyllplan ska innehålla pärmar och ett annat hyllplan ska ha snygga lådor med konstnärsmaterial”.

Det finns några extra fiffiga tips när det gäller att få till din favoritgarderob. Se  ” When in doubht throw it out”.

Bara bäst

Omge dig bara med de bästa sakerna! Prylar är praktiska symboler och har en fantastiks förmåga att få våra tankar att associera. Är det så att du har en kruka som passar bra in i fönstret men varje gång du tittar på den påminns du i en bråkdelssekund om den tragiska konflikten i släkten. Gör dig av med den krukan och skaffa dig en vacker och positiv symbol. Omge dig med saker som är vackra, praktiska, användbara och  saker som har ett positivt värde.

Leta på EN plats

”Jag har för mig att jag hade en liten såndär någonstans. Men jag kanske har lagt den i garaget? Hum. Är den inte där är den i någon av lådorna på vinden?”. Tycker du att det är godtagbart att ägna tid åt att leta, fortsätt att sprida ut saker över hela hemmet. Om du istället vill slippa leta, förvara sakerna i ett logiskt och systematiskt sätt så letar du i fortsättningen bara på EN plats.