Anna:
Jag blir galen på att jag aldrig får ordning på alla saker. Vi har bestämde platser för barnens saker, men det slinker liksom alltid in grejer som inte ska vara där.
När familjen skulle äta middag låg det böcker på bordet och för att få rum med dukningen lade de böckerna på hyllan som var nära till hands; bland pysselgrejerna. Senare på kvällen hittar de inte böckerna utan letar frustrerat.
Hemligheten med att hitta saker som man letar efter är att ha en pryl-struktur som man kan lita på.
Om du har bestämda platser för föremålen behöver du inte längre komma ihåg var du lade sakerna. Rent praktiskt, i vardagen, kan man få till detta genom att ha en dedikerad plats i anslutning till just matbordet där förvillade saker läggs tills det finns möjlighet för dem att flytta hem till den plats där de bor. Exemplvis böckerna som egentligen ska vara i barnens bokhylla och alldeles nyss belammrade matbordet som du nu ska duka, lägger du i den låda alldeles intill/under matbordet för att sedan tas om hand. Lägg alltså inte böckerna tillfälligt bland pysselsakerna. Du kommer troligtvis inte att flytta hem dem efter att ni ätit, däremot är det troligt att du tar lådan med vilsna saker och hjälper dem flytta hem efter maten.
Att varje sak har ett hem påminner om sökmotorn Google, du behvöer inte komma ihåg hur många invånare det bor på Gotland*, du kan googla fram det. Så är det med alla prylar i hemmet också, om du vet var du ska leta går det fort att hitta.
(Inlägg om att organisera och smart förvaring publiceras inom kort).
Forskning om kognition
Om du är intresserad av forskning kan jag rekommendera en studie som visar att vi tror att vi har mer kunskap än vi faktiskt har för att vi vet var vi kan finna den.
We show that searching the Internet for explanatory knowledge creates an illusion whereby people mistake access to information for their own personal understanding of the information. Experiments shows that searching for information online leads to an increase in self-assessed knowledge as people mistakenly think they have more knowledge “in the head”.
Fisher, Goddu och Keil ”Searching for Explanations: How the Internet Inflates Estimates of Internal Knowledge.”
*I juni 2015 fanns det 57 316 bofasta invånare på Gotland, enligt SCB.